top of page

Bildhuggarverkstad ett bleknat kulturarv



P.J. Carlssons Bildhuggarverkstad i Tranås, en sen många år nedlagd och för många Tranåsbor okänd plats, fungerade inte bara som en arbetsplats utan även som en mötesplats och ett nav för de lokala konstnärerna. Verkstan tilldrog sig intresse från den turkiska konstnären Seher Uysal, som under ett år forskade om Bildhuggarverkstan. En forskning som dokumenterades och som avslutades med en utställning, uppdelad i sex akter 2019.


Året efter började del två av arbetet om verkstan. Under ledning av Uysal, fick tre konstnärer; Laura Bianco, filmskapare och visuell konstnär från Italien, Åsa Stjerna, ljudkonstnär och Frank Bergsten, tecknare, uppdrag att tolka verkstan och dess arv. Laura Bianco fokuserade på ett arkiv med gamla bilder av konstnärer från Bildhuggarverkstan. Åsa Stjerna fokuserade på verkstadens ljud och musik och Frank Bergsten, som var den enda lokala konstnären i projektet, beskrev hur verkstaden glömts bort av lokalbefolkningen.





Den 28 januari var det vernissage på Eriksbergs museum där resultatet av konstnärernas arbete visades upp. Biancos arbete kallat Vardags-Nisse, en symbol för porträttörer och krönikörer av de små berättelserna, resulterade i videoloopar som visades på tre skärmar. Stjernas arbete, Övning för lyssnande, sammanfogade inspelade ljud från Bildhuggarverkstan, som spelades upp i högtalare som gömts i sågspån som placerats ut på olika platser i lokalen. Bergstens del i utställningen bestod av illustrationer som på ett skämtsamt och något skruvat sätt visade upp en verkstad som fortfarande lever kvar men riskerar att blekna bort i folks minnen.


Förutom utställningen var Bildhuggarverkstan öppen för allmänheten under arbetet, Bergstens illustrationer publicerades i Tranås Posten och Biancos verk fanns tillgängligt på hemsidan www.vardagsnisse.se.




Comments


bottom of page