top of page

Konstavenyn i Tranås - Storgatan som konststråk i sommar

Uppdaterat: 11 aug. 2020

I sommar förvandlas Tranås huvudgata Storgatan till ett konststråk. En konstaveny där samtidskonst, konst från kommunens konstarkiv samt den offentliga konsten lyfts fram och visas upp. Projektet är ett samarbete mellan Tranås kommun och kulturföreningen Kultivera.

Skyltfönster på adresserna Storgatan 61 och 19 kommer att visa samtidskonst. Dessa projekt startar officiellt 3 juli men produceras under juni månad och visas fram till den 28 augusti.



Bidra med din egen upplevelse! Ta en bild på dig/ditt sällskap vid konstverket eller installationen och lägg upp den på sociala medier under #konstavenyn . Bilderna kommer sedan att presenteras gemensamt!


Vi fyller på med information allt efter. Just nu kan du läsa om två spännande projekt. Se fler tips under dessa.



Samtidskonst i skyltfönster

Storgatan 61 - Art Zone



Art Zone är ett tvärkonstnärligt samarbete mellan disciplinerna nutida dans, bildkonst och ljuskonst.


Tanken med projektet är att skapa en slags frizon, en plats där betraktaren får gå in i en annan värld för en stund - en frizon från virus och vardag.... en plats där något annat får ta plats.


Art Zone skapas av:

Isabell Karlsson (Nässjö) är dansare, utbildad vid balettakademien i Stockholm. Hon arbetar med improvisation som sceniskt uttryck, platsspecifikt och i olika sceniska rum.

Helena Boström (Jönköping) är bildkonstnär och formgivare. Hon arbetar med liveteckning i samarbete med dansare och musiker, pastellmåleri, skulptur och digitala kompositioner (kompugrafi).

Stina Nilsson (Jönköping) dansare, baserar sitt arbete på improvisation som sceniskt uttryck, där kommunikationen mellan konstnärerna, publiken, rummet och tiden sätter ramarna för en komposition som skapas i nuet.

Evelina Dembacke (Jönköping) arbetar med ljusdesign och videoprojektioner i det sceniska rummet, i nära samarbete med andra scenkonstnärer.


Storgatan 17 - Portal

Jennifer Spångerud & Jonathan Dewoon (Boxholm)


Ett skyltfönster skulle det kunna ses som en slags portal - en öppning till flera lager och till andra verklighetsföreställningar. Det är en avgränsad kontrollerad och skyddad yta, med ett ansikte utåt. Under sommarmånaderna 2020 finns ett ateljéutsnitt i Kultiveras skyltfönster på Storgatan 17, tillsammans med ett antal fingrar som lekfullt svajpar över fönstret

Just den här sommaren har möjligheten att förkovra sig lite extra hemifrån öppnat sig, en ynnest, men också en förpliktelse som också orsakar en övermäktighet i bristen på yttre stimuli. Tankarna går i rundgång. 

Fingrarna har fått spendera lite extra mycket tid bläddrandes på skärmar. Svepningar över skärmen är rörelser vi sällan tänker på och som registrerats i ryggmärgen, precis som när vi lär oss cykla. Som någon form av dans ger de omedvetet uttryck för sinnesstämningar, i sökandet efter ny information. Den ständiga jakten på endorfin-kickar, som får oss att automatiskt leta i och konsumera digital media så fort tillfälle ges.

Utsnittet från ateljén är istället en komprimerad massa av påbörjade verk. Lösa tankar och tester, som upphöjs genom lager, inramning och ljussättning innanför glaset. Process som genom sin iscensättning kanske framstår som mer färdigt och uttänkt än vad det faktiskt är.  Bedrägligt och vilseledande. 


Jennifer Spångerud


Jennifer Spångerud är konstnär för närvarande bosatt i Boxholm. I stort utgår hon, i sitt arbete, ifrån en tyst konfrontation och ett växelspel mellan överskott och brist. Hon leker med olika begrepp och associationer genom de återkommande inslagen av assemblage; kombinerandet av funna objekt och bearbetade material. Material som päls och människohår, fejkhår och fuskpäls, liksom gips, metall, trä och betong. 

Hårmaterialen är ganska lika på ett fysiskt plan, men bär på associationer som är vitt skilda; direkt äckel, mjuka trygghetskänslor och lyx. Hår är en rörlig, lätt typ av material till skillnad från gips och betong, som istället starkt förknippas med orörlighet och stagnation.

Studerar just nu Master i Fri Konst på HDK-Valand

Har en kandidat i Fri Konst från Glasgow School of Art

Jonathan Dewoon


Jonathan Dewoon har en bakgrund inom både design och konst men arbetar oftast tvärkonstnärligt. Han kombinerar olika material och metoder. Genom att röra sig fram och tillbaka mellan digitalt och analogt, verklighet och fiktion skapar han lager som går in i och ut ur varandra. 

Han intresserar sig för det liv som ligger lite i bakgrunden, den förnyande process som hela tiden fortgår i naturen. Han har tidigare arbetat med den så vanligt förekommande blommönster-fascinationen och det motsägelsefulla i den förskönade rena blomman, som ju i verkligheten rymmer en myriad av insekter och djur. 

När han har placerat identitetslösa kloner i de knappa utrymmena av kollapsade huskroppar har han arbetat med liknande allegorier, fast i en “förmänskligad” artificiell atmosfär. I de klaustrofobiskt begränsade livsmiljöerna upplöses gränserna och rummen mynnar ut i tomt mörker.

Ur detta låter han nu händer och fingrar stiga upp och slå och dra på rutan, i sin jakt och sökande att hålla hjärnan uppdaterad och stimulerad. Trots den mängd meningslös information den förmodligen lyckas uppsöka.

Har studerat design och kommunikation på HDK och Glasgow School of Art


Annan intressant konsthistoria och konstskatter i Tranås:

Stadsvandring med Piraten-tema Lyssna på bibliotekarien Magnus Grehn som berättar om författaren Fritiof Nilsson Piraten och läser hans texter med anknytning till platser i Tranås. Badhotellet vid Brunnsparken Gamla Sparbanken, Synoptik Hotel Åberg f.d. Centralhotellet Piratenhuset, Storgatan 48 Tingshuset (Kulturskolan), Tingsvägen

Titta på skulpturer längs Storgatan Följ med konstpedagog Lars-Eriks Strand som berättar mer om den offentliga konsten längs Storgatan. Svartåns krona (Ydrerondellen) Mosaik, (Telegrafen, Tranåskvarnsgatan 2) Lek (Brunnsparken) Ove Fundin (Klockareplan) Fantasifågel (Torget) Mosippan (Torget) Pojken med guldgåsen (Sveaparken)

Konst från kommunens konstarkiv Butiksinnehavare längs Storgatan har erbjudits att låna konst från kommunens konstarkiv till sommarskyltningen. Valda verk ur samlingen visas även i "Smatten", utställningsytan bredvid Biblioteket. Läs mer om Smatten, utställningsytan bredvid biblioteket

Eriksbergs museum, Storgatan 54 Utställningen Storgatan 100 år visas på museet hela sommaren, boka ditt besök via kommunens bokningssytem. Boka besök på Eriksbergs museum Tranåsutställningens andra del visas i skyltfönstret till turistbyrån Tranås Direkt och på hemsidan. Tranås 100 år del 2 - se utställningen som ett bildspel

Tranåsmålarna - Ateljé 61, Storgatan 9 Tranåsmålarna visar upp sina alster i skyltfönstret på Storgatan 9. Läs mer om Tranåsmålarna

Tranåsbygdens konstförening, Storgatan 48 Tranåsbygdens konstförening visar konst i skyltfönstret på Storgatan 48. Läs mer om Tranåsbygdens konstförening


Commenti


bottom of page